healthcare

MEDICAL OFFICE BUILDING

CONCEPT

There is recognizable stress when visiting a medical center.  From the severity of one’s own symptoms to being exposed to unknown illnesses to the hustle of medical staff moving about.  A major goal of any design team is to provide the most calming and professional experience possible to ease anxiety.  The major driver of the Hazel Dell Medical Office Building concept was how to provide immediate and easily accessible medical treatment while maintaining organization and privacy.  Space planning became a major component in how the operators wanted the building to mitigate concern and ease stress to its patients. 

Site and space planning studies developed a unique footprint of intentional angles, movement, and scale.  The building's architectural arrangement provides a clear representation of its entrance and the different spaces within.  This main corridor connects the two medical buildings, creating a dynamic yet functional layout.  White limestone is framed and cantilevered over the glass, creating unique, gravity defining elements from outside the campus while bringing light deeper into the offices.  Perforated screens provide protection for direct sunlight while maintaining a sense of privacy.   

Project Highlights

  • New MOB concept to create the most calming and professional experience for every patient
     

  • Two medical wings connected by a single corridor to create dynamic, functional layout

The project’s interior design was inspired by the Disneyland concept to maintain the perception of a magical, otherworldly, uninterrupted by back-of-house staff and structure.   The park's guests never saw unmasked characters or behind-the-scenes movement.  Maintaining this concept through connected corridors to different areas of the park(s) kept the perception of the Magical Kingdom alive.  Following this theory, the MOB’s patients had direct access to the central corridor, connecting to multiple offices.  They would enter the different departments and have direct contact with a receptionist who could direct them to designated “waiting pods”, which had an immediate connection to a series of exam rooms.  These rooms had secondary entrances that medical staff would enter from, further providing privacy, comfort, and ease of access.  All exam rooms were connected with a back of house corridor that connected nurse stations, offices, and equipment.

This connection would enable staff to easily communicate and move further promoting a health workspace environment.